Floral

Recenze pravých destilovaných absintů, bylinných macerátů snažících se býti absintem a bohužel i chemických sloučenin nemajících se jménem absint nic společného.
Odpovědět
Recenze
Recenze
Oblíbený absinthe: Preban

Floral

Příspěvek od Recenze »

Obrázek

Recenzent
        Habu

Datum
        2025-11-18

Absinthe
       Floral

Verze
        Verte

Typ
        destilát

Šarže
        2025

Barva
        9 /10
Komentář
        Blanche, jehož čistota sice nedosahuje křišťálu, ale i tak pěkné skóre.

Louche
        4 /10
Komentář
        Aj aj, už zde kámen úrazu. Louche začíná sice pěkně s mírným zpožděním, ale jakmile začne, tak hned taky skončí. Zákal začíná "všude" a nikdy se nedostane do dostatečné hutnosti.
Aroma
        17 /20
Komentář
        Ale! Aroma dostává Floral zpět do hry! Už nezakalený absint vás praští do nosu ohromným bylinkovým kyjem, který byl splácán naprosto ze všeho, co na louce kolem Domašova roste. Ta komplexita, resp. komplikovanost, bohatost vůní je dechberoucí. Těžko se čeho chytit, byť v nezakaleném absintu je cítit zajímavý odér hořce a po přidání vody... HE? WTF? PELYNĚK! Ale hodně pelyňku a nevím, jestli to dělá ta kombinace miliardy bylinek, nebo ten zajímavý nádech hořce, ale "něco" ten pelyněk moc pěkně vyzdvihuje. A to do té míry, že nejsem schopen určit, zda nejde opět o nějaký český "hliněný" pelyněk pravý. No fakt nevím! Ten pelyněk voní fakt hezky, je zabalen navíc v citrusových tónech a musím se přiznat, že podle mě nejde o původní český pelyněk. Tohle musí být z dovozu, nebo jde o nějaký ušlechtilý kultivát. Na druhou stranu, jde o aromatickou bombu, ze které by konzervativci asi moc šťastní nebyli. Anýz ani fenykl tam v podstatě nejsou cítit, pokud tam jsou, tak jen ve stopovém množství, což mimo jiné dokazuje slabý louche. Jenže ta pankáčská divokost s velice výrazným a dobrým pelyňkem si mě chtě-nechtě získala. Jeden z mála absintů z produkce Bairnsfather, ke kterému velice rád čichám. Ubrat trochu toho hořce (resp. té bylinky, která hořec ve vůni připomíná), přidat anýz s fenyklem a půjde o super věc!

Hutnost
        10 /10
Komentář
        Hutnost překvapivě plnohodnotná.

Chuť
        11 /20
Komentář
        Chuť začíná tam, kde končí aroma. Je to určitě hořec! Jeho klasická trpkost hraničící s hořkostí mi náležitě křiví ústa. Eh, na hranici příjemnosti. Naštěstí se dojezdu trochu hlásí o slovo ten pelyněk, který v chuti dostává mnohem méně místa než v aromatu. Velká škoda! Druhý doušek o něco lepší, dostavují se nyní citrusové tóny. Budu zase zmiňovat hořec, takže jestli tam není, tak je tam něco, co ho velice silně připomíná - Je tam bohužel příliš dominantní dát jej tam o něco méně, tak by to možná fungovalo lépe. Nyní v dojezdu detekuji i odér podobný jalovci, byť jen malým náznakem. Opět velká škoda toho pelyňku, že v té chuti dostává tak na frak. Pokud jde o hodnocení chuti, tak nejde o naprostou katastrofu, ale i tak se pohybujeme na hranici pitelnosti. Ano, vypiju to, ale to sebezapření je setsakra blízko.

Celkový dojem
        6 /10
Komentář
        Klasická ukázka toho, kdy je aroma několikanásobně lepší než chuť. Když jsem k tomu čichal, tak jsem si moc přál, aby i po chuťové stránce šlo o něco příjemného. Jenže není tomu tak. Kyle Bairnsfather je stále samorostlý pankáč, který to tam prostě sype dle toho, jak mu zrovna ladí čakry. Na druhou stranu si dovedu představit, že si tímto počinem nějaké příznivce získá. Jako digestiv za mě super. A navíc jde opět o něco kompletně jiného, co se žádnému jinému absintu ani zbla nepodobá. U mého celkové hodnocení to dosti zachraňuje ten dobrý pelyněk, jinak by to bylo asi na té druhé straně hranice pitelnosti.

Celkové skóre na základě hodnocení: 67.6 %

<< x >>

Odpovědět