Závan šišek (hehe... x-)) z otevřené láhve ve mně vzbudil příjemné očekávání. Ať žije jalovec! Moc dobré, mám nový oblíbený alkohol. Doufám, že produkce bude pokračovat.
Tak se mi lahvinka konečně dostala.
Jsem po těch drahých ginech asi rozmlsaný, věřím, že v tatrách po kolena ve sněhu bude z placatky chutnat bezvadně, ale v teple útulného pokoje mi přijde příliš "hrubá". Asi příliš ostrý líh, vyvolává ve mě až dojmy všelijakých mediciálních až chemických pachutí (jde o velmi jemné tóny na hranici halucinací - nejsem si jist). Jinak má výbornou jalovcovou chuť, dokonce až trochu nakyslou, jako by se prošla kolem nějakých citrusů. Ty jsou ostatně cítit i v první fázi aftertaste, poté co se stáhne přímá lihová chuť. Zbytek aftertaste, dosahujícího i několika minut, je velmi příjemný a svěží. Celkově jsem velmi spokojen, zajímá mne jaký bude další vývoj tohoto pitiva, protože myslím, že jako se vším bude postupné zlepšování probíhat.
Nechám asi lahev den stát otevřenou a předpokládám, že svůj názor doplním o zkušenosti z "vysoko"horských tůr na začátku listopadu.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Díky za poznatky. Líh na výrobu borovičky je ten samý co u absintu. Stejně jako u absintu dochází k průtahové destilaci, která už tak špičkovní a jemný líh zjemní jako dětskou prdelku.
Všechy chutě a vůně pochází ze dvou druhů jalovce, červeného a modrého.
Včera jsem poprvé ochutnal tu od mistra Žufánka a velmi mě to zaujalo (v kladném smyslu). Je to moje první zkušenost s borovičkou nebo z toho co jsem slyšel, tak většinou borovička jako dobré pití zmiňována není. A přeci jen: life's too short to dance with ugly women.
Jen mám teď trochu nejasno v technologii výroby. Mám za to, že borovička byla původně dělána jako destilát z kvasu jalovce. Ten se ale pro malou výtěžnost ředil (řezal) lihem a následně vodou pro požadovanou sílu. Postup zmiňovaný mistrem Žufánkem mi připadá totožný jako výroba ginu, jen bez přidání dalších bylinek. Dokáže mi někdo vysvětlit, jaký je tedy rozdíl mezi ginem a borovičkou?
Je to přesně tak, jak píšeš. Borovička je v podstatě hipsterský gin. Tj. gin pouze s jalovcem. V UK prodávají jednu srbskou borovičku jako single origin gin, za 36 liber. Najdu odkaz.
U nás se borovička vyrábí stejně jako absint a gin. Jalovec se naloží do velejemného lihu, nechá se to XX hodin vymacerovat a pak se zdestiluje.
Hlavní rozdíl je v technologii výroby. Při destilaci ginu končím, když lihovitost klesne pod 83 %. Borovička se táhne dál, cirka do 49 %. U borovičky jsou tedy mnohem menší ztráty a tím je levnější.