Dubový sud
- David.p
- Zelený pionýr
- Příspěvky: 38
- Registrován: ned 03. lis 2013 14:03:17
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Dubový sud
Mám takovou myšlenku. Co by se stalo kdybych si nechal uležet St. Antoine popřípadě La Grenouille do dubového sudu. Změnila by se chuť? Bylo by to lepší? Zkoušel to už někdo?
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Podezřívám Martina, že takhle tajně už nějaký ten rok svého Antonína staří.
A jinak, zkoušel to už Pernod Fils.
Ti běžně svůj absint v sudech uchovávali, ale tehdá to nebylo nic nenormálního, resp. dočasné uchování v sudech bylo snad i levnější. Jen se ty sudy hodně točily, absint se tam moc dlouho neohřál, takže se to na chuti nepodepsalo tak, jako třeba cílené staření whisek.
Claude-Alain Bugnon to btw. vyzkoušel se svým La Clandestine - Barrique. Tož dobré to bylo, ale imho nepřiměřené drahé.
A jinak, zkoušel to už Pernod Fils.
Claude-Alain Bugnon to btw. vyzkoušel se svým La Clandestine - Barrique. Tož dobré to bylo, ale imho nepřiměřené drahé.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Wajt
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 989
- Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
- Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Já se jen obávám, aby přílišným stařením v sudu nepřišel absint o svou klíčovou charakteristiku.
- Froggg
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 586
- Registrován: úte 20. pro 2011 22:34:44
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Myslím si, že by to mohlo být zajímavé, nicméně jak říká Wajt, otázka, jestli by to byl pořád absint.
Ale uměl bych si představit etiketu Absinthe barrique reserve:)
Ale uměl bych si představit etiketu Absinthe barrique reserve:)
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Dubový sud má pozitiva v tom, že to dřevo dýchá. Mezi ním a alkoholem uvnitř probíhá mikrooxidace a tím i požadované zrání a zjemňování. Pokud se použije málo vypálený sud, tak výsledek nebude ani moc "koňakový".
Habu má pravdu, bude dubová absintová specialita
Ale to až za nějaký rok. Respektive to tam chci nechat aspoň tři roky.
Naše sudy jsou MT+ (střední vypálení) a ten speciální dubový absint šel do sudu, ve kterém se před ním rochnila naše vínovice! Ultimátní kombo!
Habu má pravdu, bude dubová absintová specialita
Naše sudy jsou MT+ (střední vypálení) a ten speciální dubový absint šel do sudu, ve kterém se před ním rochnila naše vínovice! Ultimátní kombo!
- davar
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 597
- Registrován: stř 15. dub 2009 7:27:40
- Oblíbený absinthe: Berthe-Doubs M.-Jade-St.Antoin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Z vlastni zkusenosti muzu potvrdit ze dubovy drevo ma na absint pozitivni vliv. A to i bez ulozeni do sudu a oxidace v mikroporech, jak psal vyse Martin.
Byly pouzity jen cerstve hobliny z dobre vyzraleho duboveho spalku, ktere byly pridany do pomerne cerstve varky HG absintu, cca ctvrtina vysky a obcas otevreno a protrepano. Po par tydnech uz byl poznat slusny rozdil ve prospech hoblin - jemnejsi, vyzralejsi a zacinalo chytat prijemny koreneny nadech. Zajimave by bylo velmi jemne osmahnout hobliny plyn. horakem... moznosti je spousta a myslim ze ulozeni do sudu je dobry napad.
Byly pouzity jen cerstve hobliny z dobre vyzraleho duboveho spalku, ktere byly pridany do pomerne cerstve varky HG absintu, cca ctvrtina vysky a obcas otevreno a protrepano. Po par tydnech uz byl poznat slusny rozdil ve prospech hoblin - jemnejsi, vyzralejsi a zacinalo chytat prijemny koreneny nadech. Zajimave by bylo velmi jemne osmahnout hobliny plyn. horakem... moznosti je spousta a myslim ze ulozeni do sudu je dobry napad.
- Vaultboy
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 163
- Registrován: pát 07. led 2011 16:54:06
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Bydliště: Tam kde lišky dávají dobrou noc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Jen tak ze zvědavosti. Už nějakou dobu si pohrávám s myšlenkou sehnat nějakej dubovej soudek. Říkal jsem si třeba jen pěti až deseti litrovej. Poslední dva roky dělám medovinu. Chuťově je dobrá. Letos se povedla více než v loni a doufám, že tuhle sezónu bude ještě lepší. No chtěl bych jí letos udělat víc a dát ji odpočívat do sudu. Co myslíte? Jo máte někdo zkušenosti s medovinou? Víc jak půl roku jsem ji měl v demižonu ve sklepě a vůbec se nečeřila. Asi byste mi někdo nemohl poradit?
Děkuji za odpověď. 
Pamatujte:Cogito ergo sum.To vám nikdo nevezme tak nebuďte jen články v řetězu, jen členy stáda,only bricks in the wall,jen beztvará masa.Každý jedinec je jedinečný tak se nenechte pomlít v tom obřím mlýnku na maso do kterého nás ti nahoře chtějí nacpat.
- pecplum
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 144
- Registrován: sob 13. bře 2021 13:26:06
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Na soudku se slivovicí se mi ve větším objevila z venku plíseň, měl jsem ho v hodně vlhkém sklepě. Našel jsem nějaké fotky sudů z whisky, kde píšou, že je to ok, jen teda měli lehký bílý povlak. Teď otázka, jestli s tím máte někdo zkušenost a jestli je tohle ještě ok?


- Tornado
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 765
- Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dubový sud
Jestli to je menší soudek a první plnění, tak bych tu slivovici asi stočil a sud nějak ošetřil.pecplum píše:Na soudku se slivovicí se mi ve větším objevila z venku plíseň, měl jsem ho v hodně vlhkém sklepě. Našel jsem nějaké fotky sudů z whisky, kde píšou, že je to ok, jen teda měli lehký bílý povlak. Teď otázka, jestli s tím máte někdo zkušenost a jestli je tohle ještě ok?