Dubový sud

Vše, co by mohlo zajímat abstinenty či absintové labužníky
Odpovědět
Uživatelský avatar
David.p
Zelený pionýr
Příspěvky: 38
Registrován: ned 03. lis 2013 14:03:17
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Dubový sud

Příspěvek od David.p »

Mám takovou myšlenku. Co by se stalo kdybych si nechal uležet St. Antoine popřípadě La Grenouille do dubového sudu. Změnila by se chuť? Bylo by to lepší? Zkoušel to už někdo?
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od Habu »

Podezřívám Martina, že takhle tajně už nějaký ten rok svého Antonína staří. :twisted:

A jinak, zkoušel to už Pernod Fils. ;) Ti běžně svůj absint v sudech uchovávali, ale tehdá to nebylo nic nenormálního, resp. dočasné uchování v sudech bylo snad i levnější. Jen se ty sudy hodně točily, absint se tam moc dlouho neohřál, takže se to na chuti nepodepsalo tak, jako třeba cílené staření whisek.

Claude-Alain Bugnon to btw. vyzkoušel se svým La Clandestine - Barrique. Tož dobré to bylo, ale imho nepřiměřené drahé.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Wajt
* Zkušený piják *
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od Wajt »

Já se jen obávám, aby přílišným stařením v sudu nepřišel absint o svou klíčovou charakteristiku.
Uživatelský avatar
Froggg
* Zkušený piják *
Příspěvky: 586
Registrován: úte 20. pro 2011 22:34:44
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od Froggg »

Myslím si, že by to mohlo být zajímavé, nicméně jak říká Wajt, otázka, jestli by to byl pořád absint.
Ale uměl bych si představit etiketu Absinthe barrique reserve:)
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od Martin »

Dubový sud má pozitiva v tom, že to dřevo dýchá. Mezi ním a alkoholem uvnitř probíhá mikrooxidace a tím i požadované zrání a zjemňování. Pokud se použije málo vypálený sud, tak výsledek nebude ani moc "koňakový".

Habu má pravdu, bude dubová absintová specialita :) Ale to až za nějaký rok. Respektive to tam chci nechat aspoň tři roky.

Naše sudy jsou MT+ (střední vypálení) a ten speciální dubový absint šel do sudu, ve kterém se před ním rochnila naše vínovice! Ultimátní kombo!
Uživatelský avatar
Tibro
Rumcajs
Příspěvky: 1148
Registrován: pát 17. dub 2009 7:18:28
Oblíbený absinthe: Texas Nimes
Bydliště: Země
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od Tibro »

Věřili byste, že: Uzený je nový dubový.
Já jsem s tebou v Rockland.
Uživatelský avatar
davar
* Zkušený piják *
Příspěvky: 597
Registrován: stř 15. dub 2009 7:27:40
Oblíbený absinthe: Berthe-Doubs M.-Jade-St.Antoin
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od davar »

Z vlastni zkusenosti muzu potvrdit ze dubovy drevo ma na absint pozitivni vliv. A to i bez ulozeni do sudu a oxidace v mikroporech, jak psal vyse Martin.
Byly pouzity jen cerstve hobliny z dobre vyzraleho duboveho spalku, ktere byly pridany do pomerne cerstve varky HG absintu, cca ctvrtina vysky a obcas otevreno a protrepano. Po par tydnech uz byl poznat slusny rozdil ve prospech hoblin - jemnejsi, vyzralejsi a zacinalo chytat prijemny koreneny nadech. Zajimave by bylo velmi jemne osmahnout hobliny plyn. horakem... moznosti je spousta a myslim ze ulozeni do sudu je dobry napad.
Uživatelský avatar
Vaultboy
Pokročilý absintista
Příspěvky: 163
Registrován: pát 07. led 2011 16:54:06
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Tam kde lišky dávají dobrou noc
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od Vaultboy »

Jen tak ze zvědavosti. Už nějakou dobu si pohrávám s myšlenkou sehnat nějakej dubovej soudek. Říkal jsem si třeba jen pěti až deseti litrovej. Poslední dva roky dělám medovinu. Chuťově je dobrá. Letos se povedla více než v loni a doufám, že tuhle sezónu bude ještě lepší. No chtěl bych jí letos udělat víc a dát ji odpočívat do sudu. Co myslíte? Jo máte někdo zkušenosti s medovinou? Víc jak půl roku jsem ji měl v demižonu ve sklepě a vůbec se nečeřila. Asi byste mi někdo nemohl poradit? :) Děkuji za odpověď. :-)
Pamatujte:Cogito ergo sum.To vám nikdo nevezme tak nebuďte jen články v řetězu, jen členy stáda,only bricks in the wall,jen beztvará masa.Každý jedinec je jedinečný tak se nenechte pomlít v tom obřím mlýnku na maso do kterého nás ti nahoře chtějí nacpat.
Uživatelský avatar
pecplum
Pokročilý absintista
Příspěvky: 144
Registrován: sob 13. bře 2021 13:26:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od pecplum »

Na soudku se slivovicí se mi ve větším objevila z venku plíseň, měl jsem ho v hodně vlhkém sklepě. Našel jsem nějaké fotky sudů z whisky, kde píšou, že je to ok, jen teda měli lehký bílý povlak. Teď otázka, jestli s tím máte někdo zkušenost a jestli je tohle ještě ok?
Obrázek
Uživatelský avatar
Tornado
* Zkušený piják *
Příspěvky: 765
Registrován: ned 27. bře 2016 18:06:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Dubový sud

Příspěvek od Tornado »

pecplum píše:Na soudku se slivovicí se mi ve větším objevila z venku plíseň, měl jsem ho v hodně vlhkém sklepě. Našel jsem nějaké fotky sudů z whisky, kde píšou, že je to ok, jen teda měli lehký bílý povlak. Teď otázka, jestli s tím máte někdo zkušenost a jestli je tohle ještě ok?
Obrázek
Jestli to je menší soudek a první plnění, tak bych tu slivovici asi stočil a sud nějak ošetřil.
Odpovědět