"Rozrušený" absint

Vše, co by mohlo zajímat abstinenty či absintové labužníky
Odpovědět
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

"Rozrušený" absint

Příspěvek od Habu »

Následující výrok jsem slyšel už několikrát (v různých variacích) a vždy jsem na to jen souhlasně (ba znalecky, lol) přikývl.

Tak dnes láhev dorazila, nechám ji pár dní ustát, aby si absint odpočinul.

V hlavě mi to ale stále škrábe. Lze nějak vědecky vysvětlit, proč alkohol potřebuje po náročné cestě plné třepání sem a tam odpočinout? To jsou ty molekuly tím transportem tak dojebané jak cestující do Osvětimi? Vztahuje se k tomu nějaká studie?

Nebo to je jen homeopatie ve stylu 10x zamíchat při letním úplňku a nechat uležet 666 sekund pod mrtvou panou?
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Příspěvky: 1531
Registrován: stř 15. dub 2009 0:27:52
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Dworzaaa »

Neni to spis mysleno tak, jak ti to psal Marc k tvymu prebanu ? Tedy ze to ani tak nebude tim, ze se s flaskou pri transportu hejbe, ale ze ji muzou vadit zmeny teplot?
Omnia mea mecum porto.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Habu »

No dobře, ale teplota se doma ustálí během několika minut. Běžně slýchám o dnech. I kdyby to viselo jen na teplotě, tak kolik času absint potřebuje k tomu, aby se buď ohřál, zchladil, nebo si prostě zvykl na jiné klima.
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
Wajt
* Zkušený piják *
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Wajt »

imho hovadina...
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Tuvy »

IMHO jde o psychologii - jako majiteli ti prostě dělá dobře "těšení se", přípravy a "roztřepaný" tak jsi ty.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Uživatelský avatar
Tibro
Rumcajs
Příspěvky: 1148
Registrován: pát 17. dub 2009 7:18:28
Oblíbený absinthe: Texas Nimes
Bydliště: Země
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Tibro »

Proč by měl vlastnosti čerstvého destilátu, který je zanechalo na odpočinek několik dní nebo týdnů v non-reaktivní kontejneru změny s časem?
Já jsem s tebou v Rockland.
Uživatelský avatar
Habu
fuckin' amateur
Příspěvky: 4078
Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Habu »

OK, next level:

Alkohol časem stárne, něco se s těmi molekulami děje. Nevím přesně co, ale desetiletá slivka chutná jinak, než tříměsíční. Je možné, že se třepáním alkohol posune o nějaký čas zpátky, resp. na moment pozbyde nějaké vlastnosti?
- Moderní absinthe chutná moderně.
Uživatelský avatar
davar
* Zkušený piják *
Příspěvky: 597
Registrován: stř 15. dub 2009 7:27:40
Oblíbený absinthe: Berthe-Doubs M.-Jade-St.Antoin
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od davar »

Habu píše:OK, next level:

Alkohol časem stárne, něco se s těmi molekulami děje. Nevím přesně co, ale desetiletá slivka chutná jinak, než tříměsíční. Je možné, že se třepáním alkohol posune o nějaký čas zpátky, resp. na moment pozbyde nějaké vlastnosti?
Ti si PIS ze se posune! Cim vice protrepas, tim vetsi mnozstvi O2 ze vzduchu se rozpusti a tim rychleji probiha oxidace, tedy starnuti. Pozoruji to docela markantne: pokud se cerstve destilovany absint necha jen tak byt, bez protrepani, za mesic je (docela) pitelny. Pokud to denne cca 2 min fest protrepavam, s cerstvou davkou vzduchu, trva to polovicni cas nebo i mene...

Myslim ze Oxygenee dostalo svuj nazev dle toho, ze nejak umele starili absint rosprasovanim v atmosfere O2 - Martine, kdyz tak me oprav...
Adigal
Věrný stoupenec zelené víly
Příspěvky: 368
Registrován: pon 21. úno 2011 19:50:19
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Adigal »

Teď jsem si vzpoměl, jak jsem v jedné Brněncké pěstitelské pálenici viděl, jak čerstvý destilát nalili do nějaké vibrační plošiny - říkali tomu ultrazvukové? rychlo-staření. Bude to asi podobný princip jak říká Davar...
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: "Rozrušený" absint

Příspěvek od Martin »

Je to tak, jak říká Davar a Adigal.

Ono ta Habuova věta, kterou začal tohle téma byla stejně tuším moje :) Dělám to tak pravidelně. Vždy, když mi poštou přijde jakýkoliv alkohol, tak ho nikdy nepiju hned po otevření krabice. Alkohol je po cestě jednoduše příliš roztřepaný a rozdivočený, musí se uklidnit. Znáte to i u sebe. Někdo si při stresu musí zapálit cigaretu, někdo (ženy) se zase rozbrečí :)

Ultrazvukové staření, které zmiňoval Adigal, je poměrně často využíván v pěstitelském pálení. Čerstvý destilát "smrdí a musí se nechat vydýchat. Ultrazvuk rozkmitá molekuly a dochází k mnohem rychlejšímu provzdušnění - umělé staření.
Odpovědět