"Rozrušený" absint
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
"Rozrušený" absint
Následující výrok jsem slyšel už několikrát (v různých variacích) a vždy jsem na to jen souhlasně (ba znalecky, lol) přikývl.
Tak dnes láhev dorazila, nechám ji pár dní ustát, aby si absint odpočinul.
V hlavě mi to ale stále škrábe. Lze nějak vědecky vysvětlit, proč alkohol potřebuje po náročné cestě plné třepání sem a tam odpočinout? To jsou ty molekuly tím transportem tak dojebané jak cestující do Osvětimi? Vztahuje se k tomu nějaká studie?
Nebo to je jen homeopatie ve stylu 10x zamíchat při letním úplňku a nechat uležet 666 sekund pod mrtvou panou?
Tak dnes láhev dorazila, nechám ji pár dní ustát, aby si absint odpočinul.
V hlavě mi to ale stále škrábe. Lze nějak vědecky vysvětlit, proč alkohol potřebuje po náročné cestě plné třepání sem a tam odpočinout? To jsou ty molekuly tím transportem tak dojebané jak cestující do Osvětimi? Vztahuje se k tomu nějaká studie?
Nebo to je jen homeopatie ve stylu 10x zamíchat při letním úplňku a nechat uležet 666 sekund pod mrtvou panou?
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Dworzaaa
- *** Absinthe guru ***
- Příspěvky: 1531
- Registrován: stř 15. dub 2009 0:27:52
- Oblíbený absinthe: Sevil
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
Neni to spis mysleno tak, jak ti to psal Marc k tvymu prebanu ? Tedy ze to ani tak nebude tim, ze se s flaskou pri transportu hejbe, ale ze ji muzou vadit zmeny teplot?
Omnia mea mecum porto.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
No dobře, ale teplota se doma ustálí během několika minut. Běžně slýchám o dnech. I kdyby to viselo jen na teplotě, tak kolik času absint potřebuje k tomu, aby se buď ohřál, zchladil, nebo si prostě zvykl na jiné klima.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Wajt
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 989
- Registrován: čtv 13. srp 2009 11:16:26
- Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
imho hovadina...
- Tuvy
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 757
- Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
- Oblíbený absinthe: Pernod Fils
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
IMHO jde o psychologii - jako majiteli ti prostě dělá dobře "těšení se", přípravy a "roztřepaný" tak jsi ty.
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- Tibro
- Rumcajs
- Příspěvky: 1148
- Registrován: pát 17. dub 2009 7:18:28
- Oblíbený absinthe: Texas Nimes
- Bydliště: Země
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
Proč by měl vlastnosti čerstvého destilátu, který je zanechalo na odpočinek několik dní nebo týdnů v non-reaktivní kontejneru změny s časem?
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
OK, next level:
Alkohol časem stárne, něco se s těmi molekulami děje. Nevím přesně co, ale desetiletá slivka chutná jinak, než tříměsíční. Je možné, že se třepáním alkohol posune o nějaký čas zpátky, resp. na moment pozbyde nějaké vlastnosti?
Alkohol časem stárne, něco se s těmi molekulami děje. Nevím přesně co, ale desetiletá slivka chutná jinak, než tříměsíční. Je možné, že se třepáním alkohol posune o nějaký čas zpátky, resp. na moment pozbyde nějaké vlastnosti?
- Moderní absinthe chutná moderně.
- davar
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 597
- Registrován: stř 15. dub 2009 7:27:40
- Oblíbený absinthe: Berthe-Doubs M.-Jade-St.Antoin
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
Ti si PIS ze se posune! Cim vice protrepas, tim vetsi mnozstvi O2 ze vzduchu se rozpusti a tim rychleji probiha oxidace, tedy starnuti. Pozoruji to docela markantne: pokud se cerstve destilovany absint necha jen tak byt, bez protrepani, za mesic je (docela) pitelny. Pokud to denne cca 2 min fest protrepavam, s cerstvou davkou vzduchu, trva to polovicni cas nebo i mene...Habu píše:OK, next level:
Alkohol časem stárne, něco se s těmi molekulami děje. Nevím přesně co, ale desetiletá slivka chutná jinak, než tříměsíční. Je možné, že se třepáním alkohol posune o nějaký čas zpátky, resp. na moment pozbyde nějaké vlastnosti?
Myslim ze Oxygenee dostalo svuj nazev dle toho, ze nejak umele starili absint rosprasovanim v atmosfere O2 - Martine, kdyz tak me oprav...
-
Adigal
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 368
- Registrován: pon 21. úno 2011 19:50:19
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
Teď jsem si vzpoměl, jak jsem v jedné Brněncké pěstitelské pálenici viděl, jak čerstvý destilát nalili do nějaké vibrační plošiny - říkali tomu ultrazvukové? rychlo-staření. Bude to asi podobný princip jak říká Davar...
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: "Rozrušený" absint
Je to tak, jak říká Davar a Adigal.
Ono ta Habuova věta, kterou začal tohle téma byla stejně tuším moje
Dělám to tak pravidelně. Vždy, když mi poštou přijde jakýkoliv alkohol, tak ho nikdy nepiju hned po otevření krabice. Alkohol je po cestě jednoduše příliš roztřepaný a rozdivočený, musí se uklidnit. Znáte to i u sebe. Někdo si při stresu musí zapálit cigaretu, někdo (ženy) se zase rozbrečí 
Ultrazvukové staření, které zmiňoval Adigal, je poměrně často využíván v pěstitelském pálení. Čerstvý destilát "smrdí a musí se nechat vydýchat. Ultrazvuk rozkmitá molekuly a dochází k mnohem rychlejšímu provzdušnění - umělé staření.
Ono ta Habuova věta, kterou začal tohle téma byla stejně tuším moje
Ultrazvukové staření, které zmiňoval Adigal, je poměrně často využíván v pěstitelském pálení. Čerstvý destilát "smrdí a musí se nechat vydýchat. Ultrazvuk rozkmitá molekuly a dochází k mnohem rychlejšímu provzdušnění - umělé staření.