
Rum
- Froggg
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 586
- Registrován: úte 20. pro 2011 22:34:44
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rum
Dneska mi přišel balíček se zásobou pití na Vánoce. A jelikož jsem přišel zrovna vymrzlý z venku, otevřel jsem hned rum El Dorado 12yo a musím říct, že za letošní rok je to nejlepší rum co jsem pil a také jediný z nich, který si budu objednávat pravidelněji. Letošní rok byl poměrně divoký na rumy, kupoval jsem spíše neznámé a nerecenzované lahve, ale El Dorado mi udělalo radost a na baru bude mít své čestné místo. Je příjemně jemný, až jsem skoro nechtěl věřit, že to má 40%, až po delší době přichází příjemné teplíčko, chuť zatím nejsem schopen popsat přesně, ale každopádně je to přesně to ono 
- wilkinsl
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 582
- Registrován: stř 15. zář 2010 13:43:17
- Bydliště: Brno a Buchlovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rum
Zřejmě jediný pravý "rum", který nese jméno TUZEMÁK.Martin píše:Facebook mě poslední dobou fakt baví. Dnes mi naservíroval toto:
Despite all my rage I am still just a rat in a cage.
- kamamura
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 426
- Registrován: sob 03. dub 2010 18:28:17
- Oblíbený absinthe: Jade Verte Suisse
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rum
Zdravím - varování pro všechny, kterým zachutnal rum.
Po několikaletém propíjení se světovými značkami jsem zjistil, že někteří výrobci (potvory) si dost pomáhají tím, že rum doslazují. Níže uvádím odkazy - třeba takový Ron Zacapa, velmi populární, obsahuje 20 gramů přidaného cukru na litr, a Demerara rumy značky Eldorado dokonce až 41g/l, což už je docela dost. Níže uvádím relevantní odkazy, některé vlády, tuším švédská a finská ukládají povinnost uvádět obsah cukru, a bylo to laboratorně zkoumáno. Jde o to, že přidaný cukr má schopnost zakrýt chuťové defekty mladšího alkoholu (zakulatit), a když se to celé ještě patřičně obarví karamelem a zabalí do luxusně vyhlížející láhve, vznikne dojem daleko staršího a "exkluzivnějšího" rumu.
http://www.alcademics.com/2014/01/how-m ... r-rum.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.refinedvices.com/forums/view ... 2515#p2515" onclick="window.open(this.href);return false;
Zde je popsán pokus, při kterém byly dva rumy (Havana Blanco a RE Seale's) postupně doslazovány a byl hodnocen měnící se chuťový profil:
http://rumproject.com/rumforum//viewtop ... =3825#3825" onclick="window.open(this.href);return false;
Čím více cukru, tím nápadnější podobnost s oblíbenými rumy typu Diplomatico Reserva Exclusiva.
Na závěr značky, které mi připadají autentické, a nemám informace o tom, že by byly doslazovány (karamel bude asi všude kromě AOC agricoles, s tím se nedá nic dělat):
Pusser's Navy Rum Blue Label (55% má být rebrandován na Gunpowder proof black label)
Appleton Estate 12y
Four Square Spiced Rum
Sea Wynde
Agricole rumy chráněné AOC (St James, Clement)
Mount Gay XO
Po několikaletém propíjení se světovými značkami jsem zjistil, že někteří výrobci (potvory) si dost pomáhají tím, že rum doslazují. Níže uvádím odkazy - třeba takový Ron Zacapa, velmi populární, obsahuje 20 gramů přidaného cukru na litr, a Demerara rumy značky Eldorado dokonce až 41g/l, což už je docela dost. Níže uvádím relevantní odkazy, některé vlády, tuším švédská a finská ukládají povinnost uvádět obsah cukru, a bylo to laboratorně zkoumáno. Jde o to, že přidaný cukr má schopnost zakrýt chuťové defekty mladšího alkoholu (zakulatit), a když se to celé ještě patřičně obarví karamelem a zabalí do luxusně vyhlížející láhve, vznikne dojem daleko staršího a "exkluzivnějšího" rumu.
http://www.alcademics.com/2014/01/how-m ... r-rum.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.refinedvices.com/forums/view ... 2515#p2515" onclick="window.open(this.href);return false;
Zde je popsán pokus, při kterém byly dva rumy (Havana Blanco a RE Seale's) postupně doslazovány a byl hodnocen měnící se chuťový profil:
http://rumproject.com/rumforum//viewtop ... =3825#3825" onclick="window.open(this.href);return false;
Čím více cukru, tím nápadnější podobnost s oblíbenými rumy typu Diplomatico Reserva Exclusiva.
Na závěr značky, které mi připadají autentické, a nemám informace o tom, že by byly doslazovány (karamel bude asi všude kromě AOC agricoles, s tím se nedá nic dělat):
Pusser's Navy Rum Blue Label (55% má být rebrandován na Gunpowder proof black label)
Appleton Estate 12y
Four Square Spiced Rum
Sea Wynde
Agricole rumy chráněné AOC (St James, Clement)
Mount Gay XO
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rum
Hodně z komerčních a nejběžněji dostupných rumů je doslazovaných, to jde poznat festovně. U Zacapy je to ale známé už hodně dlouho. Je to naprd, no 
- Froggg
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 586
- Registrován: úte 20. pro 2011 22:34:44
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rum
U Eldorada jsem se to před časem dočetl na netu, když jsem začal pátrat po recenzích, protože mi velmi zachutnal. Zjištění mě příliš nepotěšilo, nicméně Eldorado kupuji dále, protože mi chutná fest.
