Skladování
- Dan
- Věrný stoupenec zelené víly
- Oblíbený absinthe: Mansinthe
- Kontaktovat uživatele:
Re: Skladování
Otázka trochu bokem, ale snad zase ne moc... jak to je s odvětráváním slivovice? V pálenici, kam vozím švestky, mě vždycky upozorňují, že je třeba to ještě nechat odvětrat, nejlépe pod kusem fáče. Můj diletantský dotaz tedy zní - je to vůbec třeba, případně na jak dlouho? díky
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Jo, je to záhodno nechat vyvětrat. Pokud máš např. skleněný 50l demižon, tak dej na hrdlo gázu a nech to pár dnů vyvětrat. Ale bacha, aby v té místnosti nebyly saponáty, uskladněná zelenina či něco podobného. Je to docela hygroskopické a dokáže to natáhnout cizí pachy.
- Dan
- Oblíbený absinthe: Mansinthe
- Kontaktovat uživatele:
Takže stačí řádově dny? Od někoho jsem taky slyšel, že to nechává od jara třeba až do července...
- VSemi
- Oblíbený absinthe: Žufánek
- Kontaktovat uživatele:
To dělá kvůli manželce aby jí mohl tvrdit že se mu půlka demižónu odpařila ne? To je totiž blbost tak dlouho...
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Stačí dny. Pokud to někdo větrá půl roku, tak je blbec.
- Tuvy
- * Zkušený piják *
- Oblíbený absinthe: Pernod Fils
- Kontaktovat uživatele:
A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Dneska mi na bar dorazily vinolok zátky, objednal sem je na absinty a jiné destiláty s korkovými uzávěry ( manipulace s korkem není za barem dlouhodobě ideální, korek schne, odlamuje se a hrozí riziko nečistot v alkoholu, špatně se zandavá zpět ) Doporučuju, jsou levné a velmi praktické. Jistě je velmi dobře znáte neb je má Martin na žábě
Pokud jste nešikovní jako já, dělají se i ve verzi high top, žabka má low top. Jsou různé průměry hrdel, tedy i zátek, tak pozor. Nicméně mám ozkoušeno, že třeba na Jade absinty lze použít v klidu jak 17,5 tak 18,5.
Plm...takže dobrý večer...
Plm...takže dobrý večer...
Vlci maj každou chvíli pocit, že jim odzvonilo, že už nemaj proč nabírat dech…ale pak se srnky znovu rozeběhnou.
- Korpiklani
- Pokročilý absintista
- Oblíbený absinthe: l'ancienne, justifiée ancienne
- Kontaktovat uživatele:
A co treba vceli vosk? Mam rad preci jen prirodni produktyzzaraza píše:Pečetní vosk je krásně rozpustný v lihu, na rozdíl od parafinu;)
- Rafael
- * Zkušený piják *
- Oblíbený absinthe: St. Antoine
- Kontaktovat uživatele:
Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.
(Možná, možná, ale vůbec jsem si tím nejsem jist, by možná fungovalo "vyvaření" korkových špuntů v něm a za horka s nimi láhve zazátkovat. Ale je to jen domněnka, nejsem žádný archivář, jen včelář, a nikdy jsem to nezkoušel...)
Pokud bych ale něco takového dělal, raději bych šel do nějakých silikonových uzávěrů pojištěných nahoře ještě nějakou smršťovací páskou).
Otázkou ale je, co by lihové páry, ty vznikají i při nízkých teplotách, udělaly s tím silikonem třeba po padesáti létech... Nějaká kontaminace by "třeba" po té době mohla nastat.. Já bych to neřešil, ale v dnešní době "zelených ekoaktivistů....
(Každá kapalina má snahu se vypařovat i při nízkých teplotách. Třeba voda - vyprané prádlo na šňůře uschne i při nízkých teplotách, nebo i za mrazu...)
V první řadě rozpuštěné plyny, proto se to "odvětrávaní" hlavně dělá, a pak zbytek nízkovroucích složek po špatně vedené destilaci.
"Ocasů", pokud jsem ten výraz správně pochopil - kyselost, svíravost, hořkost, se tímto způsobem rozhodně zbavit nejde. Z destilátu se napřed odpaří to zdravé jádro a to způsobí zkoncentrování těch nežádoucích výševroucích složek a mimo ztráty lihovitosti způsobí to, že se ještě zkoncentrují....
(Možná, možná, ale vůbec jsem si tím nejsem jist, by možná fungovalo "vyvaření" korkových špuntů v něm a za horka s nimi láhve zazátkovat. Ale je to jen domněnka, nejsem žádný archivář, jen včelář, a nikdy jsem to nezkoušel...)
Pokud bych ale něco takového dělal, raději bych šel do nějakých silikonových uzávěrů pojištěných nahoře ještě nějakou smršťovací páskou).
Otázkou ale je, co by lihové páry, ty vznikají i při nízkých teplotách, udělaly s tím silikonem třeba po padesáti létech... Nějaká kontaminace by "třeba" po té době mohla nastat.. Já bych to neřešil, ale v dnešní době "zelených ekoaktivistů....
(Každá kapalina má snahu se vypařovat i při nízkých teplotách. Třeba voda - vyprané prádlo na šňůře uschne i při nízkých teplotách, nebo i za mrazu...)
To je trochu podobné. Vypařují se všechny kapaliny. Některé víc, některé míň, záleží to na jejích bodu varu. Vznikají sice různé azeotropické směsi které to trochu popírají, ale obecně platí, že dřív se vyvětrají z destilátů pouhým samovolným vyvětráním ty nízkovroucí.Tuvy píše:A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?
V první řadě rozpuštěné plyny, proto se to "odvětrávaní" hlavně dělá, a pak zbytek nízkovroucích složek po špatně vedené destilaci.
"Ocasů", pokud jsem ten výraz správně pochopil - kyselost, svíravost, hořkost, se tímto způsobem rozhodně zbavit nejde. Z destilátu se napřed odpaří to zdravé jádro a to způsobí zkoncentrování těch nežádoucích výševroucích složek a mimo ztráty lihovitosti způsobí to, že se ještě zkoncentrují....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
sekyry.
- Korpiklani
- Pokročilý absintista
- Oblíbený absinthe: l'ancienne, justifiée ancienne
- Kontaktovat uživatele:
Na druhou stranu mas v archivu stale klima, pak je jen otazkou ta teplota a vlhkost. Spis jde o to jak se meni vlastnosti vceliho voslu v zavislosti na dobe, zda vydrzi beze zmeny tréma 20 let nebo i vic?Rafael píše:Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.