Uchovávání absinthu
- Jenda
- Věrný stoupenec zelené víly
- Příspěvky: 456
- Registrován: stř 13. kvě 2009 19:22:21
- Oblíbený absinthe: St.Antoine
- Bydliště: Praha 3 Žižkov
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Jediné co podle mě je smrtící je mráz. V případě teplot okolo nuly a méně by mohlo dojít k vysrážení čeho si. Obecně platí, že kromě vodky mráz zabíjí každý alkohol. Pokud se pletu, tak mě opravtě. Jinak si myslím, že chlad nevadí, ba naopak. Prostě temno a teploty od cca 5 do dvaceti stupńů a mělo by to být adekvátní uskladnění..
V nebi nejsou žádní zajímaví lidé!
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Absint má díky svému obsahu alkoholu téměř neomezené možnosti archivace. Běžným skladováním ho není možné pokazit. Stačí dodržovat obecné pravidla: nevystavovat ho přímému slunci a nenechat ho probublávat položený na horkém radiátoru. A kdybych měl litrovou láhev, ve které by mi zůstávala třetina, tak bych to přelil do menší, ať to neoxiduje. Nejlepší je to samozřejmě vypít a nečekat až to za tebe vypije někdo jiný 
edit po Jendově přispěvku: no jasně, v žádném případě to nervat do mrazáku a ba ani do lednice!
edit po Jendově přispěvku: no jasně, v žádném případě to nervat do mrazáku a ba ani do lednice!
- Repry
- Mistr archivář
- Příspěvky: 299
- Registrován: čtv 14. kvě 2009 7:43:11
- Oblíbený absinthe: Mead Base
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Ale mám pocit, že i v tom špajzu bývá docela zima. Tak budu doufat, že to tam ve zdraví přežije ...
MANOWAR - Kings of Metal ; http://www.manowar.com/
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Pokud nemáš špajz jako giga velkou ledničku, tak je to v pořádku. Nejnižší teplota, ve které bych uchovával alkohol je asi 9 stupňů.
- Tuvy
- * Zkušený piják *
- Příspěvky: 757
- Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
- Oblíbený absinthe: Pernod Fils
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Já teda nevím, alkohol zamrzá až hluboko pod nulou podle koncentrace - u 70% absintu bych se českých mrazů vůbec nebál (podle wiki je teplota tání čistého lihu -114°C, takže u 70% bych tipoval kdesi okolo -70°C). To pochopitelně není víno, kde teplotní změny působí na nápoj (a na korek). Vylučování rozpuštěných složek bych čekal tedy až při teplotách blížících se bodu tání (tak jako to je u vína - nějakých +5°C). TO je pochopitelně názor laika...
Experimentálně to asi může vyzkoušet jen Martin
Experimentálně to asi může vyzkoušet jen Martin
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Ve špajzu někdy bývá velice podobná teplota jako v ledničce, osobně bych tam absinthe přes zimu nenechával. :/ Jestliže bude v noci třeba -15, tak silně pochybuji, že v "panelákové" spíži bude do +9. Podle mě by nejlepší variantou na archivování byl sklep. Ať už "panelákový" nebo klasický.
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Habu
- fuckin' amateur
- Příspěvky: 4078
- Registrován: sob 11. dub 2009 18:53:16
- Oblíbený absinthe: Sauvage
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Trochu zašlé téma, ale o to více bude postupem času aktuálnější.
Mám v baru láhev Helfrichova verte absinthu s datem 8. srpna 2008, když jsem o víkendu láhev otočil (ne že bych ji jako celou vypil! =), tak se ze dna vyrojil extrémní sediment.
Můj dotaz zní, měly by se archivované láhve nějak za čas otáčet, nebo s nimi prostě "zatřepat", aby se sediment časem rozmělnil? ...což bude asi blbost, když se tam ten sediment právě časem vytváří, co? 
- Moderní absinthe chutná moderně.
- Martin
- ° Capo di tutti capi °
- Příspěvky: 4441
- Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
- Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Je to jako s vínem, láhev neotáčej a neprotřepávej! Sediment musí zůstat na dně. Buhužel tím přijdeš o část absintu.
To proto jsem od druhé šarže nechvalně známé svým sedimentem zlepšil barvící proces abych se sedimentu vyvaroval. A taky koupil lepší filtr
To proto jsem od druhé šarže nechvalně známé svým sedimentem zlepšil barvící proces abych se sedimentu vyvaroval. A taky koupil lepší filtr
- xsonnyk5
- Pokročilý absintista
- Příspěvky: 138
- Registrován: úte 03. srp 2010 21:41:15
- Oblíbený absinthe: St.Antoine
- Bydliště: Strakonice a Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uchovávání absinthu
Je třeba lahve určené k archivaci nějak zvlášť ještě zapečetit? A co přesně se děje například s takovým Antoníkem, když se nechá pár let ležet?
Se zráním destilátů nemám zkušenost, tak bych rád věděl, po jak dlouhé době mohou dosáhnout vrcholu a jestli je nějaká doba až moc dlouhá, či prostě čím déle, tím lepe. Jsem neznalec, já vím 
-
DarkenCZ
Re: Uchovávání absinthu
Také s tím nemám zkušenosti, ale vzhledem k sumám, které jsou lidi ochotni zaplatit za prebanový absinth bych se asi moc nebál, že to přeženu 