Whisky

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
Hektor
Věrný stoupenec zelené víly
Oblíbený absinthe: St. Antoine V, L'Ancienne
Kontaktovat uživatele:

Re: Whisky

Příspěvek od Hektor »

Wajt píše:..jak jsou na tom vlastně s kvalitou klasické "komerční" blendy? Mám na mysli především značky jako Jameson, Ballantine's, Johny Walker, Tullamore Dew, Grant's, Old Smuggler....je to v rámci whisky totální odpad ala Hill's v absinthu nebo se jedná o relativně kvalitní pití, které je jen děláno pro širší masy, které se ve whisky tolik nevyznají a nechce se jim platit ranec za kvalitní single malt?
No Johnnie Walker je kourovitejsi nez Ballantinka, ale zase v nem ucitis cokoladovo-orechovou chut. Grant's me tez nijak nenadchnul, ale to bude spise tim, ze nemusim kourovite whisky. Z irskych komercnich znacek sahni radeji po Jameson 12y ten je skvelej..aspon me chutna ta pomerancova kura, ktera me nadchla :D
Tullamore Dew ma ted sice peknou reklamu v TV, ale jinak jsou to vyhozeny penize..

Jinak vsecko todle je lepsi nez "whisky" od znacky Printer :lol: Tomu se fakt da rikat JEN tiskarske redidlo (taky tomu odpovida slozeni: lih, nejake aroma a barvivo)

Edit: Ten Printer je srovnatelny s kvalitou Hillsu ;)
"Jediným způsobem, jak zjistit meze možného, je odvážit se alespoň malý kousek za hranice nemožného".
Arthur Charles Clarke
Tuvy
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tuvy »

Tak já jsem mluvil o té základní Ballantine (asi Finest, byť to nedává smysl) - ta je přesně tím, co jsem psal ("Moderní whisky" politicky řečeno) - základem je směska slitků single maltek (v celkovém objemu v jednotkách procent) a zbytek je "grain whisky" - což je obliný líh v podstatě (přesněji nejde o čistý obilný líh, ale lehce zakouřený). Jestli obsahuje kuler - osobně bych dle barvy tipoval, že ano, ale jistý si tím nejsem. Zrání v podstatě neprobíhá (údajně leží v tanku asi 3 roky) a na výsledku to je cítit - nedá se to skoro pít bez zředění, jak z toho čpí alkohol (proto to i prezentují "na ledu"). Nezlob se na mě, ale tohle je IMHO mezi whisky to samé, co Hills mezi absinthy.
A narozdíl od mé cesty k absinthu, která započala u snesitelného Bairnsfatherova macerátu, jsem svou cestu k whisky měl podstatně strastiplnější - s řadou vypitých Jacků a Jimů i několika lahvemi téhle Ballantine. Ve svých nácti letech jsem prostě měl dojem, že cinkající led ve sklenici Jima Beama a pořádné čvaňháro v hubě je prostě cool (což v porovnání s mými spolužáky a vrstevníky, kteří kouřili spartky a zapíjeli to gambáčem prostě bylo).
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Habu
fuckin' amateur
Oblíbený absinthe: Sauvage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habu »

Aj, tohle pití mi nikdy moc nepřirostlo k srdci. Možná to bude tím, že to byl vůbec první alkohol, kterým jsem se (v 18.) opil natolik, že mi bylo celý následující den špatně.

A byla to americká whisky Three Oaks... z Tesca. :geek: Takže doporučuji! :-D ...byť jsem namátkou zkusil googla, ale kde nic tu nic, takže se asi bude shánět těžko. :roll:
- Moderní absinthe chutná moderně.
Hektor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hektor »

Tuvy - Ok uznavam. Jsi vetsi expert nez ja ;) Ale je to proste blended za 300kč a to se neda porovnavat se single malt..Je tam opravdu jen par procent tej single a zbytek je doplnen tou grain, ale ta Ballantinka se s ledem da pit a uznejme si, ze jsou jeste horsi whisky. Samozrejme, ze by si kazdej dopral to nejlepsi, ale jeste mit na to prachy :D A schvalne zkus tu Ballantinku 17y a nebo pokud mas moznost tak tu 30y.
Jsem zvedavej na tvuj nazor :)

A do whisky si vzdy dam kostku ledu nebo zredim s vodou..nepiji ji cistou na to je chut az moc ostra.
"Jediným způsobem, jak zjistit meze možného, je odvážit se alespoň malý kousek za hranice nemožného".
Arthur Charles Clarke
Tuvy
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tuvy »

Habu, Hektor (s ledem): Vidíte - a o tom to právě je - jste přesně v té fázi, kdy jste zkusili Fruko (Metelku) a zavrhli absinthe jako celek (akorát s whisky).

V tom je krása single maltek - třeba Laphroaig quarter cask když se koulí sklenicí, krásně voní a upíjí se pěkně pomaloučku, po "srkách", alkoholem nepálí a naopak tak překypuje chutí, že úplně cítíte ten studený vzduch vonící mořskou solí a tu ostrovní trávu pod nohama a naopak třeba Balvenie vás usadí do kostkovaného křesla ke krbu do kameného domečku.

(Asi čerpám především z toho, že jsem v tom Skotsku nikdy nebyl, tak nemám zkažené sny...)
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
Dworzaaa
*** Absinthe guru ***
Oblíbený absinthe: Sevil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dworzaaa »

Z cteni Tuvyho prispevku mi ukapavaj sliny :D
Omnia mea mecum porto.
Tibro
Rumcajs
Oblíbený absinthe: Texas Nimes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tibro »

Tuvy píše:třeba Laphroaig quarter cask
Já jsem s tebou v Rockland.
Martin
° Capo di tutti capi °
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin »

Ten Laphroaig má docela dobré hodnocení, vyzkouším! Díky za tip.
Wajt
* Zkušený piják *
Oblíbený absinthe: meadow of love, berthe de joux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wajt »

Z těch blendů mi asi nejvíc chutná Grand's a Walker, jelikož mi imponuje kouřová chuť, a to jsem nekuřák ;) Jameson a Tullamore jsou na mě strašně jemný, to není to co bych od whisky oćekával. Asi je jasný, že Ballantine's bude v rámci whisky odpad, ale určitě je to podle mě kvalitnější pití než Hill's či Fruko...Ze singlů jsem pil jen tři druhy Glenffidichu a byla to lahůdka.
Hektor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hektor »

Martin píše:Ten Laphroaig má docela dobré hodnocení, vyzkouším! Díky za tip.
Martas diky za tudle stranku o ni sem vubec nevedel :D

Kdyz sem se jen tak letmo dival tak J.Walker red label ma hodnoceni 65bodu a Ballantine's finest 76 a 12y verze ma dokonce 85 bodu. Tudiz bych nehanel znacku Ballantine's :lol: A nerikal o ni, ze je odpad.
Proste srovnavat komercni blended whisky a single malt..to je jak porovnavat Aston Martin DB9 s Fabiou 1,2 HTP..
Arthur Charles Clarke
Odpovědět