Skladování

Zde se řeší zásadní témata jako je kulturní dopad absintu na hudbu a film či nesmrtelnost chrousta.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dan
Věrný stoupenec zelené víly
Příspěvky: 373
Registrován: čtv 30. dub 2009 23:10:16
Oblíbený absinthe: Mansinthe
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Dan »

Otázka trochu bokem, ale snad zase ne moc... jak to je s odvětráváním slivovice? V pálenici, kam vozím švestky, mě vždycky upozorňují, že je třeba to ještě nechat odvětrat, nejlépe pod kusem fáče. Můj diletantský dotaz tedy zní - je to vůbec třeba, případně na jak dlouho? díky
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Martin »

Jo, je to záhodno nechat vyvětrat. Pokud máš např. skleněný 50l demižon, tak dej na hrdlo gázu a nech to pár dnů vyvětrat. Ale bacha, aby v té místnosti nebyly saponáty, uskladněná zelenina či něco podobného. Je to docela hygroskopické a dokáže to natáhnout cizí pachy.
Uživatelský avatar
Dan
Věrný stoupenec zelené víly
Příspěvky: 373
Registrován: čtv 30. dub 2009 23:10:16
Oblíbený absinthe: Mansinthe
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Dan »

Takže stačí řádově dny? Od někoho jsem taky slyšel, že to nechává od jara třeba až do července...
Uživatelský avatar
VSemi
Věrný stoupenec zelené víly
Příspěvky: 454
Registrován: stř 21. pro 2016 19:19:09
Oblíbený absinthe: Žufánek
Bydliště: Kunovice
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od VSemi »

To dělá kvůli manželce aby jí mohl tvrdit že se mu půlka demižónu odpařila ne? To je totiž blbost tak dlouho...
Uživatelský avatar
Martin
° Capo di tutti capi °
Příspěvky: 4441
Registrován: sob 11. dub 2009 17:59:57
Oblíbený absinthe: Co si neudělám, nemám.
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Martin »

Stačí dny. Pokud to někdo větrá půl roku, tak je blbec.
Uživatelský avatar
Tuvy
* Zkušený piják *
Příspěvky: 757
Registrován: sob 15. srp 2009 1:56:20
Oblíbený absinthe: Pernod Fils
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Tuvy »

A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?
- IN VINO VERITAS -
- OMNI ANIMA POST COITUM TRISTE EST -
- PATER INCERTUM EST -
HNS
* Zkušený piják *
Příspěvky: 557
Registrován: pát 22. črc 2016 23:11:22
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od HNS »

Dneska mi na bar dorazily vinolok zátky, objednal sem je na absinty a jiné destiláty s korkovými uzávěry ( manipulace s korkem není za barem dlouhodobě ideální, korek schne, odlamuje se a hrozí riziko nečistot v alkoholu, špatně se zandavá zpět ) Doporučuju, jsou levné a velmi praktické. Jistě je velmi dobře znáte neb je má Martin na žábě :) Pokud jste nešikovní jako já, dělají se i ve verzi high top, žabka má low top. Jsou různé průměry hrdel, tedy i zátek, tak pozor. Nicméně mám ozkoušeno, že třeba na Jade absinty lze použít v klidu jak 17,5 tak 18,5.

Plm...takže dobrý večer... :chuckle
Vlci maj každou chvíli pocit, že jim odzvonilo, že už nemaj proč nabírat dech…ale pak se srnky znovu rozeběhnou.
Uživatelský avatar
Korpiklani
Pokročilý absintista
Příspěvky: 170
Registrován: úte 27. pro 2016 12:41:27
Oblíbený absinthe: l'ancienne, justifiée ancienne
Bydliště: Francie, Švýcarsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Korpiklani »

zzaraza píše:Pečetní vosk je krásně rozpustný v lihu, na rozdíl od parafinu;)
A co treba vceli vosk? Mam rad preci jen prirodni produkty :F
Uživatelský avatar
Rafael
* Zkušený piják *
Příspěvky: 585
Registrován: pát 29. srp 2014 12:22:57
Oblíbený absinthe: St. Antoine
Bydliště: Valašské království
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Rafael »

Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.
(Možná, možná, ale vůbec jsem si tím nejsem jist, by možná fungovalo "vyvaření" korkových špuntů v něm a za horka s nimi láhve zazátkovat. Ale je to jen domněnka, nejsem žádný archivář, jen včelář, a nikdy jsem to nezkoušel...)
Pokud bych ale něco takového dělal, raději bych šel do nějakých silikonových uzávěrů pojištěných nahoře ještě nějakou smršťovací páskou).
Otázkou ale je, co by lihové páry, ty vznikají i při nízkých teplotách, udělaly s tím silikonem třeba po padesáti létech... Nějaká kontaminace by "třeba" po té době mohla nastat.. Já bych to neřešil, ale v dnešní době "zelených ekoaktivistů....
(Každá kapalina má snahu se vypařovat i při nízkých teplotách. Třeba voda - vyprané prádlo na šňůře uschne i při nízkých teplotách, nebo i za mrazu...)
Tuvy píše:A co dělat s již několikaletou flaškou, která má takovýten ostrý nevydýchaný ocas? Lze otevřít a nechat v klidu několik dní vysmrdět? Nebo to bude jen horší?
To je trochu podobné. Vypařují se všechny kapaliny. Některé víc, některé míň, záleží to na jejích bodu varu. Vznikají sice různé azeotropické směsi které to trochu popírají, ale obecně platí, že dřív se vyvětrají z destilátů pouhým samovolným vyvětráním ty nízkovroucí.
V první řadě rozpuštěné plyny, proto se to "odvětrávaní" hlavně dělá, a pak zbytek nízkovroucích složek po špatně vedené destilaci.
"Ocasů", pokud jsem ten výraz správně pochopil - kyselost, svíravost, hořkost, se tímto způsobem rozhodně zbavit nejde. Z destilátu se napřed odpaří to zdravé jádro a to způsobí zkoncentrování těch nežádoucích výševroucích složek a mimo ztráty lihovitosti způsobí to, že se ještě zkoncentrují....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením
sekyry.
Uživatelský avatar
Korpiklani
Pokročilý absintista
Příspěvky: 170
Registrován: úte 27. pro 2016 12:41:27
Oblíbený absinthe: l'ancienne, justifiée ancienne
Bydliště: Francie, Švýcarsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Skladování

Příspěvek od Korpiklani »

Rafael píše:Včelí vosk je sice pěkný, voňavý a přírodní materiál, navíc v lihu nerozpustný, ale v teple měkne a v zimě křehne a láme se. Do něj bych v případě dlouhodobého archivního skladování rozhodně nešel.
Na druhou stranu mas v archivu stale klima, pak je jen otazkou ta teplota a vlhkost. Spis jde o to jak se meni vlastnosti vceliho voslu v zavislosti na dobe, zda vydrzi beze zmeny tréma 20 let nebo i vic?
Odpovědět